Ocenite članak:
  • 59
(2.8 / 59)

Istraživanja su potvrdila: Brak donosi višak kilograma


istraživanja-su-potvrdila-brak-donosi-višak-kilograma

Nakon stupanja u brak, povećanje telesne mase postaje vrlo verovatno, a vreme za fizičke aktivnosti se naglo smanjuje.

Ključna otkrića: mladi parovi koji stupe u brak ili počnu živeti zajedno u većem procentu beleže povećanje telesne mase nego što je to slučaj kod samaca.

"Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da zajednički život sa partnerom čini predispoziciju za gojaznost i za ponašanja koja rezultiraju povećanjem kilograma" pišu autori studije, dr. sc. Natalie The i dr. sc. Penny Gordon-Larsen sa Univerziteta North Carolina.

Podaci su dobijeni proučavajući gotovo 8000 muškaraca i žena koji su praćeni u razdoblju od 1995. do 2002. Prikupljeni su podaci o visini, telesnoj masi, fizičkoj aktivnosti, vremenu provedenom ispred ekrana (TV, kompjuter, video igre) i o bračnom statusu sredinom 90-tih i 2001/2002. godine.

Sredinom 90-tih niko od ispitanika nije bo u braku, a 2001. i 2002. godine sa partnerom je živelo 16% ispitanika, a oženjeno je bilo 14%.

Među udatim ženama, kao i među onima koje su živele sa partnerom bio je veći procenat gojaznih. Isto je važilo i za muške ispitanike.

Takođe, i muškarci i žene koji su u braku ili žive zajedno više su upražnjavali sedetarni način života nego samci. Uprkos tome, rezultati prethodnih istraživanja pokazuju da sedetarni  način života u braku ne mora trajati «dok nas smrt ne rastavi», jer se pokazalo da ako jedan od partnera poveća aktivnost, drugi partner često takođe poboljša svoje navike u istom smeru.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru