Ocenite:
  • 57
(2.89 / 57)

Ishranom sprečite pojavu hemoroida

problem-hemoroidaHemoroidi su jedno od najrasprostranjenijih oboljenja. Prema starističkim podacima od hemoroida pati 12% stanovništva, a od svih bolesti debelog creva oni čine 40%. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca. U uzrastu od 25 - 50 godina ih ima najviše.

Kada se spomene "hemoroid" mnogi stidljivo spuštaju pogled, i o tom problemu ne govore nikome, čak ni doktoru. I često dolaze u stanje kada više ne mogu ni sedeti, no hodati i onda kada nemaju više kud, iz prijemne ordinacije idu pravo na hiruški sto.

Kako da izbegnete ovo oboljenje:

1. Konzumirajte zdrave namirnice koje sadrže puno vlakana
2. Napravite kratke pause i prošetajte ukoliko dugo sedite
3. Održavajte zdravu telesnu težinu kako se vaše telo ne bi naprezalo
4. Pijte puno vode kako biste hidrirali organizam i smanjili mogućnost zatvora

Rotkvica

Rotkvica je bogata nesvarljivim ugljenim hidratima koji olakšavaju varenje, zadržava vodu, leči zatvor i tako pruža olakšanje obolelima od hemoroida. Takođe, ovo povrće je odlično za detoksikaciju jer njegovi lekoviti sastojci pomažu bržem zaceljivanju hemoroida.

Voda

U toku dana pite često po malo vode, jer je važno da unosite više vode u organizam. Ukoliko odjednom popijete dosta vode većinu ćete ubrzo morati da izbacite mokrenjem.

Crvena paprika i jod

Uzimajte jod i crvenu papriku u obliku dodataka ishrani kako biste pomogli jačanju krvnih sudova. Crvena paprika osim toga obnavlja tkivo želuca, dok je jod dobar za iritabilno crevo i druge pojave koje mogu da pogoršaju hemoroide.

 Komentari: 2 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar