Ocenite članak:
  • 85
(2.84 / 85)

Hronične rane kod intravenskih zavisnika


Autor: Mr sci med dr Vesna Rakic    

hronične-rane-kod-intravenskih-zavisnika

Hronične rane su česte kod intravenskih zavisnika. Nastaju zadesno u toku dejstva droge, kad osoba koje su uzele drogu, a koje ne mogu same da vode računa o sebi. Tako se često dešavaju povrede, manje ili veće rane ili opekotine. Opekotine su obično izazvane plamenom kad dođe do paljenja garderobe od zaboravljene cigarete, kontaktno sa nekim grejnim telom ili dejstvom struje. To su obično opekotine drugog ili trećeg stepena i zahtevaju operativno lečenje. Po pravilu te rane se ne leče na vreme i pacijent dolazi u zapuštenom stanju, kad jake bolove ne može ni jednim lekom da umiri.

Takođe, kod intravenskih zavisnika dolazi do pojave infekcije ubodne rane koja je prouzrokovana iglom pri davanju droge. Ovakve infekcije nastaju zbog zapljanosti kože, ili upotrebom prljave, već korišćene igle. Veoma velike rane mogu nastati ubrizgavanjem supstance koja pored droge sadrži i neku drugu supstancu. Već nekoliko godina unazad, u Rusiji je otkrivena droga koja se smatra zamenom za heroin prema dejstvu koje ima. Nazvana je “krokodil” po promenama na koži koje podsećaju na krljušt krokodila. Sastoji se od benzina, jedne vrste fosfora, teških metala i joda. Ima pogubno dejstvo na deo tela gde se ubrizga. Takođe, opisani su slučajevi gde je “krokodil” droga pokazala štetno dejstvo na više tkiva i organa prilikom ušmrkavanja. Nakon ubrizgavanja ove droge u venu ili arteriju, dolazi do potpunog uništenja kompletne kože, potkožnog tkiva a nekada i mišića na ruci ili nozi u zavisnosti gde se droga ubrizga. Takvo stanje se načešće komplikuje lokalnom infekcijom a u kasnijem toku može doći do razvoja opšte infekcije organizma, povišene temperature i sepse. Takvo stanje je poznato kao Nekrotizirajući fasciitis, može dovesti do otkazivanja više organa i smrtnog ishoda.

Prevencija: Svaka osoba koja je zapala u tako tešku zavisnost od droge, treba da uloži sve napore, da se leči u ustanovama predviđenim za odvikavanje od droge. Ukoliko, ipak unosi drogu putem igle, neophodno je da ima svoj pribor, igle i špriceve za jednokratnu upotrebu.Takođe, jako je važno da se osobe zavisne od droge, klone “nove” droge jer to može biti upravo ova opasna droga “krokodil”.

fascitisLečenje ovakvih komplikovanih rana je prvenstveno hirurško. Kod manjeg broja pacijenata je moguće izlečenje redovnim previjanjem i obradama rane. Najčešće je potrebno operativno lečenje koje se sastoji u odstranjenju devitalizovanog tkiva i rekonstrukciji narušenih struktura. Veoma često se radi transplantacija kože. Velike i opsežne rane obično zahtevaju višenedeljni boravak  u bolnici. Dakle, lečenje komplikovanih rana kod intravenskih zavisnika je dugo, skupo i naporno kako za pacijenta i njegovu porodicu tako i za hiruršku ekipu. Lečenje ovih pacijenata je skopčano sa velikim rizikom od infekcije B, C Hepatitisom i AIDS-om.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru