Ocenite članak:
  • 105
(2.72 / 105)

Grip H1N1 u Srbiji pod kontrolom


grip-h1n1-u-srbiji-pod-kontrolom

U Srbiji je potvrđeno 49 slučajeva obolelih od novog virusa gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović Batut".

Radi se o takozvanim importovanim slučajevima, pri čemu je 28 osoba doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija, SAD i Španija), a preostalih devet slučajeva su kontakti obolelih.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice i Kučeva, a u ponedeljak je u Kragujevcu potvrđen prvi slučaj meksičkog gripa kod mladića koji se vratio iz Egipta.

On je od smešten na Infektivnu kliniku KCK gde prima terapiju, a njegovo opšte stanje je dobro. Mladić je prve simptome osetio u Egiptu, a odmah po povratku u Kragujevac javio se lekaru, gde su odmah preduzete sve epidemioloske i zdravstvene mere.

Među obolelima je i troje sportista, učesnika Univerzijade iz Australije, Argentine i Ugande, kao i jedna posetiteljka muzičkog festivala EGZIT iz Velike Britanije.

Dovoljno lekova, kadrova i prostora

Takođe je prijavljeno 200 novih potvrđenih slučajeva oboljevanja iz 16 zemalja EU i EFTA-e, pri čemu su najviše novih slučajeva prijavili Kipar (66) i Nemačka (50).

Ukupan broj slučajeva u zemljama EU i EFTA-e je sada 11.020, uključujući četiri smrtna slučaja, od kojih su tri zabeležena u Velikoj Britaniji, koja ima najveći broj registrovanih potvrđenih slučajeva novog gripa - 7.447.

"Epidemija meksičkog gripa se širi i zato je važno da ih otkrijemo što pre", kaže epidemiolog Branislav Tiodorović ističući da virus više nema smrtne posledice.

On ističe da Institut za infektivne i tropske bolesti raspolaže dovoljnim brojem kadrova, prostora i antivirusnih lekova.

Član ekspertskog tima Ministarstva zdravlja Srbije za zarazne bolesti Branislav Tiodorović smatra da povoljnu okolnost predstavlja činjenica da virus novog, ili meksičkog, gripa više nema smrtne posledice kakve su bile u Meksiku, gde je došlo do najgoreg zato što zdravstveni sistem nije reagovao pravovremeno.

Prema njegovom mišljenju, srećna je oklonost što lekovi " tamiflu" i " relenca" uništavaju virus, pri čemu Tiodorović upozorava da nije dobro masovno upotrebljavati lekove u preventivne svrhe, jer će se u tom slučaju razviti otpornost.

"Ti lekovi će se upotrebljavati isključivo za lečenje onih kod kojih je postavljena dijagnoza, klinička, a kasnije i laboratorijska i kod onih koji su bili u kontaktu sa njima", objasnio je Tiodorović.

Kako je on naveo, nema dileme da će pandemija krenuti dalje, podsećajući da je u Kanadi zabeležen slučaj prelaska gripa sa čoveka na svinju. Na taj način se može proširiti i na svinje u drugim regionima sveta.

Simptomi kao i kod običnog gripa

Direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. dr Miomir Pelemiš kaže da taj Institut raspolaže dovoljnim brojem kadrova, prostora i antivirusnih lekova koji se koriste u lečenju pacijenata sa simptomima meksičkog gripa.

Pelemiš je apelovao na građane da ne dižu paniku, jer u Srbiji postoji dovoljna zaliha lekova kojima se tretira ta bolest i naglasio da se pacijentima ne preporučuje da se sami leče i stvaraju zalihe antivirusnih lekova bez dogovora sa lekarom.

Pelemiš je, između ostalog, istakao da nema mesta panici, ali da ima mesta većoj pripravnosti, spremnosti i informisanosti građana kako treba da se ponašaju, kao i da treba da znaju da se bolest prenosi respiratornim putem.

"U Institutu postoje posebne ambulante za pregled, odštampana su uputstva za lekare kako treba da rade i kako da se ponašaju sa pacijentima, a građani prvo treba da se jave telefonom izabranom lekaru koji će odrediti da li i gde pacijent treba da ide", istakao je Pelemiš.

On je podsetio da su simptomi meksičkog gripa isti kao kod sezonskog, a među koje spadaju v isoka temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaj ukupnog opšteg stanja, a u kasnijim fazama može doći i do pojave proliva i kašlja.


 Komentari: 3 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru