POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Endokrinologija  (1927)

Lekari saradnici

    dr Dragana Lakićević
    MD MPH Ljubomir Ilic
    ass.dr Milena Velojić-Golubović
    dr Milena Pandrc
    dr Tamara Dragović
    Prof. dr Tatjana Novaković
    dr Vesna Mijailović
Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 11.08.2015
Odgovorio: dr Slađana Pavlović Nastić

Pitanje broj #139405

Poštovani doktore, radio sam ultrazvuk stitne i sve je uredu, ali me interesuje jedna stavka, pise traheja - medioponirana sta to znaci? Unaprijed zhvalan.

Poštovani,
To ja normalan nalaz.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 15.07.2015
Odgovorio: dr Slađana Pavlović Nastić

Pitanje broj #138713

Poštovani da li mi možete reći koje sve analize krvi treba da uradim kako bih proverila da li mi štitna zlezda pravilno funkcioniše? Unapred zahvalna

Poštovana,
Uradite sledeće analize: tsh, ft4, tpo at, tg at.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 11.07.2015
Odgovorio: dr Slađana Pavlović Nastić

Pitanje broj #138591

Postovana, da li bi ste mogli da mi pojasnite dijagnozu (slika je pridodata) ? Unapred hvala!

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
Dijagnoza nije postavljena. Imate uvećan desni režanj štitne žlezde, sa prisutnim čvorom.
radi dalje dijagnostike, neophodno je da se javite endokrinom hirurgu, kao što vam je preporučeno.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 02.02.2014
Odgovorio: Prof. dr Tatjana Novaković

Pitanje broj #124931

Poštovani, u avgustu mi je dijagnostikovanak hipertireoza (da ne opisujem detaljno simptome koje sam dugo zanemarivala, ali nisam imala sve, puls mi je bio oko 120, drhtale su mi ruke, noge su bile otečene, znojila sam se, kosa mi je opadala) , gravesova bolest, imam 29 godina i planirala sam trudnoću kada sam otišla na analize krvi. Slika 1 u prilogu od početka septembra (nakon pregleda specijaliste endokrinologa) sam 10 dana pila dve tiastat tablete (20 mg) i dva propranola, pa je to smanjeno na 1 dnevno tiastat, a i periodično je smanjen i propranolol, tada su rezultati bili bolji: slika 2 u prilogu nakon toga sam mesec dana pila 1 tiastat i propranolol je smanjivan postepeno do dva puta po pola, ovu su rezultati nakon mesec dana od početka terapije, kada su radjena i antitela prema receptorima na tsh, koja su bila izuzetno visoka. Inije mi najjasnije šta su pokazala, ali znam da nije dobro što suovako visoka i rečeno mi je da to ponovim tek za neka tri do četiri meseca: slika 3 u prilogu nakon toga sam pila 6 nedelja po jedan tiastat, a do kontrole 10 dana po pola tiastata i propranolol tri puta po jednu cetvrtinu, a yatim i po dve cetvrtine. Ovo su rezultati posle toga: slika 4 u prilogu nakon toga sam pila ponovo 1 tiastat 6 nedelja i nakon toga 10 dana do kontrole po pola, a propranolol po dve cetvrtine (otkucaji srca su se malo povecali, bili su oko 90) , reyultati su bili ovakvi: slika 5 u prilogu sada pijem 6 nedelja po 1 tiastat, a zatim 15 dana po pola do kontrole (sredina marta) , propranolol je po dve cetvrtine. U medjuvremenu sam bila na ultrayvuku stitne i nisu primecene neke drasticne promene, osim sto je prokrvljenija nego sto je to normalno. Interesuje me vaše mišljenje o mojoj terapiji uvidom u rezultate i dosadašnje lečenje i na osnovu toga, u kom vremenskom periodu mogu da planiram trudnoću? I da li ostale vrste lečenja (radioaktivni jod i operacija) mogu stvoriti poteškoće u tome da ostanem u drugom stanju, ukoliko ova terapija lekovima ne bude dala pozitivan rezultat? Da li je potrebno da promenim nesto u nacinu ishrane, povisen mi je holesterol, ostale analize krvi su jako dobre, osim gvoždja koje je u donjim granicama (oko 9) ? Kakvim fizičkim aktivnostima smem da se bavim? I da li smem da koristim neke minerale, dodatke ishrani, omega masne kiseline u pilulama ili nesto slicno?

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
Prevalenca hipertiroidizma u trudnoći je 0, 1–0, 4% . Najčešći uzrok u oko 85% slučajeva je grejvsova bolest. Trudnoća je moguća, ali rizik postoji. Hipertiroidizam u trudnoći se leči medikamentnom terapijom. Cilj je da se što manjim dozama održava nivo ft4 u gornjem opsegu normalnog za opštu populaciju ili tt4 1, 5 puta viši od gornjeg opsega za opštu populaciju.
trat ili antitela na tsh receptor, u visokom titru mogu preći placentu i uzrokovati
strumu i distireozu fetusa. Kod žena sa trat višim 2–3 puta od normalnih i svih lečenih medikamentnom terapijom treba pratiti parametre fetalne tiroidne disfunkcije regularnim ultrazvučnim pregledima ploda. Pregled se obavlja od 18. Do 22. Nedelje gestacije, zatim 4–6 nedelja prema nalazima. Osnovni cilj lečenja maternalnog hipertiroidizma je održavanje nivoa tiroidnih hormona majke i ploda u granicama bezbednog. Na osnovu studija korelacije nivoa t4 majke i ploda, preporučuje se da nivo ft4 majke bude u gornjoj trećini opsega normalnih vrednosti do lako višeg (do 10% ) , jer je tada ft4 fetusa normalan u 95% slučajeva. Učestalost određivanja ft4 ili tt4 koja obezbeđuje adekvatan uvid u bezbednost terapije za plod i majku je 2–4 nedelje. Lek koji se koristi u trudnoci je ptu. Nema studija koje podržavaju postojanje teratogenog efekta ptu. Zbog toga je izbor terapije u i/iii ptu. Ipak, on ima veći potencijal da uzrokuje teže forme hepatotoksičnosti, naročito kod mlađih, te zbog rizika za majku i plod nije poželjno koristiti ga u ii i iii/iii trudnoće. Tada ga treba zameniti metimazolom. Ptu u dozi < 300 mg/d, metimazol < 20 mg/d i karbimazol < 15 mg/d ne utiču na tiroidnufunkciju neonatusa tokom dojenja ptu se tradicionalno koristio u laktaciji jer se u mleku nalazi < 0, 1% unete doze. Nema novih preporuka vezano za dojenje i korišćenje ptu. Ali, zbog češće hepatotoksičnosti
kod mlađe populacije lečene sa ptu, može se smatrati da važe preporuke kao i za trudnoću. Ako
se koristi metimazol, doze manje od 15 mg ne obavezuju na praćenje tiroidne funkcije neonatusa. Propranolol nema značajnog teratogenog efekta i može se koristiti bezbedno u trudnoći, bar u ii/iii, ukoliko je potrebno ublažiti tegobe zbog neregulisanog hipertiroidizma ili u preoperativnoj pripremido formiranja funkcionalne štitaste žlezde ploda u 12. Nedelji preuzimanje joda nije moguće. Nakonovog perioda kontraidikovano je testiranje ili lečenje radiojodom tokom trudnoće jer može dovesti do fetalnog hipotiroidizma. Savetuje se test za trudnoću pre njihove primene u reproduktivnom periodu, ako postoji mogućnost trudnoće. Terapija radiojodom je kontraindikovana tokom laktacije, te ako je njena primena neophodna, mora se prekinuti sa dojenjem. Nakon primene terapije radiojodom ne savetuje se koncepcija šest meseci za žene i četiri meseca za muškarce, zbog efekata na polne ćelije. Radiojod primenjen pre organogeneze može dovesti do pobačaja. Nakon organogeneze može usloviti malformacije, zastoj u rastu i razvoju ili fetalni malignitet. Na kraju redovno se kontrolisite, razmisljajte o trudnoci kada udjete u fazu stabilizacije ili remisije i tada budite pod nadzorom. Iskustva su dobra i za plod i majku ukoliko postoji nadzor endokrinologa i ginekologa.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 02.02.2014
Odgovorio: Prof. dr Tatjana Novaković

Pitanje broj #124753

Poštovani, krajem avgusta, prošle godine, mom bratu su ustanovili dijabetes, i to sasvim slučajno. On trenira rukomet nekih 6-7 god. , i na sistematskom pregledu su mu pronašli dijabetes koji je tada bio 14. Sledeći dan, ujutru, opet je išao na proveru nalaza, bio mu je 18, posle podne 22, i uveče 36, tada su ga i zadržali u bolnici. Nakon nekoliko dana, poslali su ga na kcs, tu je bio oko mesec dana, stabilizovali su mu dijabetes, međutim on sada prima insulin. I šećer mu se kreće u granicama normale, pretežno. Ono što nas sve zanima jeste da li on sme da se bavi profesionalno sportom (u njegovom slučaju rukometom) ? Pošto, neko kaže da je poželjno, a neko da ni slučajno ne sme. Takođe, mišljenja lekara su podeljena oko toga. Ona ima 18 godina hvala.

Poštovani,
Preporučuje se normalna fizička aktivnost usklađena s uzrastom deteta, učešće u nastavi fizičkog vaspitanja, kao i bavljenje sportom, s izuzetkom sportova u kojima nagla hipoglikemija može da ugrozi život bolesnika (skokovi, ronjenje i sl.) . U adolescenciji se savetuje aktivan, ali umeren fizički rad u kući ili u polju. Ne preporučuje se intenzivni fizički rad ili intenzivno profesionalno bavljenje sportom jer zbog pojačanog oksidacijskog stresa može doći do pogoršanja bolesti i prevremenog razvoja komplikacija. Postoje osobe koje su nastavile da se bave sportom i nakon saznanja da imaju dijabetes ali rizik od hipoglikemija pri intezivnom vežbanju uvek postojii gore navedeni rizici. Najpogodnije aktivnosti su hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, lagane gimnastičke vežbe, plivanje ili stolni tenis. Prva i osnovna napomena je da početak bavljenja sportom ili drugim oblikom telesne aktivnosti, treba učiniti u konsultaciji sa endokrinologom koji prati vašeg brata. Glukozu u krvi treba kontrolisati i pre i posle telesne aktivnosti. Ukoliko je ta aktivnost dugotrajna ili jakog intenziteta, trebalo bi je meriti i tokom same aktivnosti. Bavljenje sportom je svakako poželjno ali profesionalno bavljenje zahteva mnogo vece napore, obzirom da se radi o mladom čoveku da je dijabetes otkriven pre godinu dana, pretpostavljam da nema hroničnih komplikacija, uz nadzor i stalne kontrole moguce je nastavti ali ukoliko dodje do pogorsanja bolesti ipak je bolje baviti se sportom rekreativno.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (5)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 386 |  Sledeća»