Ocenite članak:
  • 70
(3.17 / 70)

Duvanski dim ubija


duvanski-dim-ubija

U dimu cigarete nije pronađena nijedna korisna komponenta, ali je za sada potvrđeno prisustvo više od 4.000 štetnih od kojih su 43 kancerogene.  
 
U tekstu u Glasniku Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, koji je priredio Petar Borović iz instituta "Dr Milan Jovanović Batut", navodi se da se pušenje u odnosu na ostale faktore rizika smatra najrizičnijim za pojavu raka pluća.

Smatra se da je pušenje odgovorno za 85 do 90 odsto umrlih od raka pluća, a rizik od obolevanja zavisi od dužine pušačkog staža i broja popušenih cigareta.  
 
U odnosu na nepušuče, kod dugogodišnjeg pušača rizik je povećan kod muškaraca za 22 puta, a kod žena od 12 do 15 puta. Kod pušača koji puše 40 i više cigareta dnevno u dužem vremenskom periodu mogućnost pojave primarnog raka pluća je 20 puta veća u odnosu na nepušače.  
 
U tekstu je navedeno da i pasivno pušenje predstavlja rizik za nastanak raka pluća. U zavisnosti od broja popušenih cigareta, vremena izloženosti i veličine prostorije može da nastane povećan stepen rizika za obolevanje od primarnog raka pluća. 
 

Beta


 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru