Ocenite članak:
  • 136
(2.99 / 136)

Da li su maske delotvorne protiv gripa H1N1


da-li-su-maske-delotvorne-protiv-gripa-h1n1

Zaštitne medicinske maske već odavno se traže i na našem tržištu ali je potražnja za njima naglo porasla nakon pojave gripa H1N1, koji se prenosi respiratornim putem.

U prodaji su dve vrste - hirurške po ceni od devet dinara za komad i epidemiološke po ceni od 130 dinara za pakovanje od tri komada.

Lekaru kažu da ih treba koristiti, ali da to nije jedini i potpuno siguran vid zaštite, naročito ako se ne upotrebljavaju pravilno.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističu da nepravilna upotreba medicinksih maski može povećati rizik od transmisije pre nego ga smanjiti.

Delotvorne su samo u zatvorenim prostorijama, gradskom prevozu i javnim okupljanjima sa velikim brojem ljudi.

Takođe, njihovo dejstvo prestaje nakon dva do četiri sata, a posle isteka tog vremena dolazi do bolje prodornosti virusa.

Pravilna upotreba:

- Staviti masku pažljivo tako da prekrije usta i nos i vezati je sigurno tako da se minimizuje svaki prostor između lica i maske.

- Izbegavajte dodirivanje maske koju koristite. Kad god dodirnete upotrebljenu masku (npr. prilikom skidanja ili pranja maske) operite ruke sapunom i vodom ili ih obrišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.

- Zamenite masku novom čistom, suvom maskom čim korišćena maska postane vlažna. Ne upotrebljavajte već korišćenu masku za jednokratnu upotrebu.

- Uništite jednokratne maske nakon svake upotrebe i bacite ih odmah nakon skidanja.

Alternativne maske

Premda se često koriste alternativne zaštite u nedostatku standardnih medicinskih maski (npr. krpena maska, marama, papirne papirne-maskemaske, pamučne trake vezane preko nosa i usta), o njihovoj korisnosti nema dovoljno informacija.

Ako se ipak koriste treba ih upotrebiti samo jednom, ili u slučaju krpenih maski, treba ih detaljno očistiti između dve upotrebe (oprati običnim deterdžentom za pranje na uobičajenoj temperaturi).

Takođe, treba ih skinuti odmah nakon zbrinjavanja obolele osobe.

Odmah nakon skidanja maske neophodno je pranje ruku.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru