Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

BOTOX - prva linija odbrane od starenja


Autor: Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović    

Statistika kaže da je tretman botox-om najčešće izvođena procedura u ordinacijama plastičnih hirurga u Americi ( 2008 godine – 2,5 miliona tretmana Botoxom u US), a slično je i u Evropi i našoj zemlji. Botulinum Toxin je sigurno sredstvno u rukama plastičnog hirurga koje se u estetske svrhe upotrebljava već više od 15 godina, a u medicinske svrhe kao medikament u oftalmologiji, urologiji, neurologiji i ginekologiji više od 20 godina.

Šta je botoks?

Botoks ( Botox) predstavlja toksin bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi 8 različitih toksina. U medicinske svrhe se koriste toksin A i toksin B koje proizvode nekoliko različitih kompanija, a koji su prošli adekvatna klinička istraživanja i regulativne procese te su odobreni za korišćenje u medicinske u estetske svrhe.

Čemu služi botoks?

U estetske svrhe botox se koristi za prevenciju nastanka i produbljivanja mimičnih bora na licu kao i bora na vratu i šakama. U rukama iskusnog plastičnog hirurga efekat je prirodan izgled lica bez bora koje nastaju mrštenjem, nabiranjem čela, smejanjem, prilikom govora...

Ova metoda se koristi i u lečenju migrene i hiperhidroze (prekomernog znojenja). Postoji širok spektar indikacija za primenu botoxa u medicinske svrhe u oftlamologiji, urologiji,  ginekologiji i neurologiji.

Ipak danas se najčešće koristi za lica. Može se reći da je danas najzastupljeniji:

-         Botoks bora između obrva;

-         Botoks bora u korenu nosa;

-         Botoks bora nastalih nabiranjem čela i mrštenjem;

-         Botoks bora oko očiju;

-         Botoks bora u predelu donjeg kapka;

-         Botoks za podizanje obrva;

-         Botoks za ublažavanje bora oko usana;

-         Botoks za ublažavanje bora na bradi;

-         Botoks za ublažavanje bora na vratu.

Kako izgleda tretman botoksom?

Tretman botox-om nije bolan, ne zahteva posebne pripreme i odmah nakon tretmana se osoba se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, naneti kremu ili šminku. Efekat botoksa traje oko 6 meseci, a redovnom upotrebom se efekat može i produžiti. Tretman botoksom se može kombinovati ili biti praćen i drugim procedurama kao što su dermalni fileri, PRP i lipofiling.

 

Dejstvo

Zabluda je da osoba nakon tretmana botox -om izgleda mumificirano i neprirodno i takav izgled je posledica nestručnog i neadekvatnog davanja botoksa. U praksi je čak suprotno, dobija se svež, odmoran i jedar izgled lica, a smanjena pokretljivost mišića lica sprečava nastanak novih i produbljivanje već postojećih bora. Nakon tretmana botox -om, pacijent se može prirodno smejati, mrštiti i pokazivati svoje emocije na licu.

Ono što je najvažije za pacijente koji se odluče za tretman botox-om je da pažljivo odaberu lekara i ordinaciju ili kliniku plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u kojoj će tretman biti obavljen, obzirom da je medicinska, ali i estetska, komponenta primene botoksa deo višegodišnjeg treninga i prakse specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.Želite da zakažete botoks tretman?


Zakažite pregled Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru