Ocenite članak:
  • 138
(2.75 / 138)

Botoks smanjuje hroničnu bol


botoks-smanjuje-hroničnu-bol

Osim što ' pegla' bore lica, botoks ublažava i bol, potvrdila je još jedna studija. Istovremeno, protivnici ove terapije upozoravaju da injekcije mogu izazvati i štetna dejstva.

Već neko vreme injekcije botoksa se koriste protiv bola u vratu, leđima i glavi. Već smo pisali o tome da pomaže kod migrena.

Naime, dok standardna injekcija ublažava bol tri dana, dodatna korist od botoksa je to što delovanje injekcije koja paralizuje živce traje i do tri meseca bez niza nuspojava.

Ipak, u rukama nestručnih osoba botoks može imati poguban efekt na nervni sistem. Ako se ne razredi i pripremi na ispravan način, postaje otrovan. Neki naučnici čak tvrde da botoks ni nema učinak na hroničnu bol.

U istraživanju koje je trajalo 17 meseci učestvovalo je tek osam ispitanika kojima je u bolno mesto ubrizgano oko devet injekcija botoksa. Po završetku studije, svi su se osećali bolje jer im je hroničan bol znatno ublažen.

Statistika pokazuje da između pet do 26 osoba na sto hiljada stanovnika pati od neke vrste hroničnog bola.

Želite da zakažete plastičnu operaciju? Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru