POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti srca i krvih sudova  (2)

Lekari saradnici

    dr Nemanja Stepanović
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
Pitanje iz oblasti Bolesti srca i krvih sudova | Odgovoreno: 05.06.2017
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #152327

Poštovani,

Od kada znam za sebe imala sam nizak krvni pritisak 110/70. 2013. godine nastupa menija i od tada mi je krvni pritisak povišen. Vrednost kada mi je doktorka prvi put uvela terapiju je bila 140/90. Prepisao mi je lek Vivace 2, 5 mg. Od pre dva meseca osećam konstantno pištanje u ušima. Obratila sam se kardiologu. Uradjen mi je ekg, izmeren krvni pritisak i pregled stetoskopom. Nalaz: ta 60/90 mm hg sin. Ritam. Intermed pozicija. F oko 70/ min. Bez promena u st segment. Akcija srca ritmična, naglašen ii ton nad aparatom. Normalan disajni šum na plućima. Parcijalno komponovana. Sv: hipertensio art i 10. Tinitus aurium. Th: predanost tablete a 5/5 1x1 Redergin tabl a 4, 5 mg 1x1 uvece, Bromazepam 1, 5 mg 1 tabl. uveče. Zujanje u ušima traje i dalje. Imam utisak da mi umanjuje kvalitet života. Često sam skoncentrisana i nervozna na poslu. Spava mi se non stop. Molim za mišljenje. 

Hvala.

Poštovana,

Obratite se otorinolaringologu radi ispitivanja tinitusa posle normalizacije krvnog pritiska.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca i krvih sudova | Odgovoreno: 27.03.2017
Odgovorio: Specijalista interne medicine Sanja Jović

Pitanje broj #151374

Dobar dan, 
naime imam veliki strah i neku vrstu strepnje. Od moje 12. godine mi se javljalo otežano disanje, pa posle jedno 6 godina otežano gutanje. Sad u 20. godini negde u aprilu prošle godine mi se pred spavanje javi otežano disanje pa tu prodje. Onda početkom novembra jedno veče. A sada, tj od novembra sve do sad mi se svaki dan javlja otežano disanje, plitko, kratak dah. Stežu mi se mišići, živci u stomaku, usporen rad srca, mada je nekad i ubrzan. Redja vrtoglavica, stezanje u grlu, knedla u grlu. Često merim puls, kao da ne mogu udahnuti do kraja i tu se uplašim, kao da me nazad bole pluća. Ostavila sam cigarete. Bila sam kod doktora opšte prakse, pritisak je dobar, pluća su odlično, srce takodje, nikad te probleme nisam imala, Doktor kaže da je na nervnoj bazi, imam veliki strah od gušenja i smrti. Doktor je prepisao magnezijum direkt 300, a kks limfociti su 3,4. Molim vas pomozite, imam veliki strah da nije kancer, angina, kičma, anksioznost, hipohondrija. Pomozite mi molim vas. 
Hvala najlepše. Pozdrav

Poštovana,
Na osnovu simptoma koje ste naveli, njihove dinamike, polimorfnosti navedenih tegoba, vašeg životnog doba, sasvim sam sigurna da nema osnove za ozbiljnije organsko oboljenje i da se verovatno radi o hipersenzitivnoj osobi i nekom obliku psihosomatskog reagovanja vašeg organizma. Takvo stanje može da iscrpi i vremenom da dovede do nekih drugih poremećaja zato se javite najpre lekaru opšte medicine, objasnite sistematično svoje tegobe, uradite osnovne laboratorijske analize, ekg, a potom po potrebi pregled interniste koji će sve to sagledati uz obaveznu konsultaciju psihijatra i psihologa koji će vam dati najbolje smernice da sve to prevaziđete i da rešite te strahove i neugodnosti.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži: