Ostali članci ...

« Pret. | 1 ... | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 ... 775 |  Sled. »

Članak iz oblasti
Ocena: 3.08 | Komentari: 0

Insulin

insulin
Insulin je polipeptidni hormon koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata, pa se koristi za lečenje šećerne bolesti. Insulin je peptid koji se sastoji od 51 aminokiseline, a izgrađen je u obliku dva lanca, međusobno povezana s dva disulfidna mosta. Nastaje u beta ćelijama, u ostrvcima hormonski aktivnih ćelija (Langerhansova ostrvca). Pankreas sintetiše neaktivni oblik insulina, tzv. proinsulin, koji čini polipeptidni lanac sastavljen od 84 aminokiseline. Pre njegovog prolaska iz pankreasa u krv, jedan proteoliticki enzim katalizuje raskidanje lanca proinsulina na dva mesta i izdvajanje peptidnog fragmenta, koji sadrzi 33 aminokiseline.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 0 | Komentari: 0

Inhibitori vezivanja ili penetracije u ćelije domaćina

inhibitori-vezivanja-ili-penetracije-u-ćelije-domaćina
Amantadin se koristi za lečenje infekcija izazvanih influenca A virusom, ali ne i infekcija izazvanih influenca B virusom.

U dva stadijuma virusne replikacije u ćelji domaćina, virusni membranski protein, M2, funkcioniše kao jonski kanal. Stadijumi su: fuzija virusne membrane i membrane endozoma ćelije domaćina i kasniji stadijum sjedinjavanja virusnih elemenata i oslobađanja novih viriona sa površine ćelije domaćina. Amantadin blokira navedeni jonski kanal. (Rimantadin ima slično dejstvo).
 
Članak iz oblasti
Ocena: 2.25 | Komentari: 0

Ostali antimikrobiotici

ostali-antimikrobiotici
Hemoterapija je specifičan način lečenja zaraznih bolesti pomoću hemijskih sredstava koji se unose u organizam. Hemioterapijska sredstva su hemijska jedinjenja toksična za patogene mikroorganizme, a bezopasna za domaćina.

Antimikrobiotici su lekovi za lečenje i sprečavanje infekcijama bakterija. To su pre svega bakterije iz porodica Microccoceae, Streptococcaceae, Neisseriaceae, Bacillaceae, Corynebacteriaceae, Enterobacteriaceae i Pseudomonaceae. Lekovi za lečenje infekcija mikobakterijama lj. bakterijama iz porodice Mycobacteriaceae (a to su tuberkuloza i lepra) svrstani su u posebnu grupu zbog posebne građe mikobakterija zbog čega je lečenje tuberkuloze i lepre specifično u odnosu na ostale bakerijske infekcije.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.73 | Komentari: 0

Ostali lekovi za lečenje bolesti mišićno - koštanog sistema

ostali-lekovi-za-lečenje-bolesti-mišićno-koštanog-sistema
U ovu grupu uglavnom spadaju preparati koji su više dodaci ishrani nego lekovi. Svi oni mogu pomoći kod degenerativnih bolesti zglobova kakav je osteoartritis (artroza).

Hijaluronska kiselina je po hemijskom sastavu polisaharid velike molekulske težine i sastavni je deo sinovijalne tečnosti, hrskavice i vezivnog tkiva ljudskog organizma. Sinovijalna tečnost štiti i podmazuje zglob i omogućava ishranu hrskavice. U sinovijalnoj tečnosti hijaluronska kiselina stvara kontinuiranu mrežu koja daje viskozna svojstva, ima visok kapacitet vezanja vode za molekul, zbog čega podmazuje zglobne površine pri pokretu i amortizuje pokret. Oblažući receptore za bol u sinovijalnoj membrani, smanjuje bolnu reakciju zgloba. U hrskavici ublažava sile pritiska nastale opterećenjem, telesnom težinom i pokretom zgloba. Proizvodnja hijaluronske kiseline u sinovijalnim zglobovima smanjuje se sa godinama, pa je većina pedesetogodišnjaka ima 50 % manje u kolenim zgobovima nego što su imali u mladosti. Uz to, svojstva hijaluronske kiseline starenjem se menjaju, u smislu smanjenja veličine molekula i viskoelastičnih svojstva. Zbog toga i sinovijalna tečnost osteoartritično promenjenih zglobova gubi elastičnost i viskoznost.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.09 | Komentari: 1

Kardiovaskularni sistem

kardiovaskularni-sistem
Kardiovaskularni sistem čini srce, čiji je zadatak da ispumpava krv, kao i cirkulacijski sistem, koji uključuje arterijsku, vensku i limfatičku komponentu. Srce, odnosno njegova leva i desna strana (pretkomore i komore), povezani su sa cirkulacijskim elementima tako da formiraju tzv. sistemsku cirkulaciju (leva komora, aorta, arteriole, sistemski kapilari, venule i desna pretkomora) i plućnu cirkulaciju (desna komora, plućna arterija, plućni kapilari, venule, plućne vene i leva pretkomora).
 
« Pret. | 1 ... | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 ... 775 |  Sled. »

Vesti:

Psihoze u kontekstu društva i kulture

Januara 2018. godine prikazana je studija od posebne važnosti za psihijatrijsku i medici...

#100strana za personalne asistente osoba sa invaliditetom

Udruženje građana “ Prevodilačko srce ” koje se bavi besplatnim prevođenjem medicinske dokumentacije za osobe kojima je potrebno lečenj...

Promocija knjige “Hirurgija benignih poremećaja jednjaka”

Prof. dr Aleksandar P. Simić prošle nedelje promovisao je svoju knjigu  „Hirurgija benignih boljenja jednj...

Parametri uspeha u dečijoj stomatologiji

Klinika za dečiju i preventivnu stomatologiju i Udruženje dečijih i preventivnih stomatologa Srbije organizuju prolećni simpozijum pod nazivom&nbs...

Obezbeđena imunoterapija za 60 pacijenata obolelih od raka pluća u Srbiji

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.000 ljudi. Donacija najsavremenije terapije obebeđena je za 60 pacijenata u I nstitutu za onkologi...

Aktuelnosti:

Melanom