Ostali članci ...

« Pret. | 1 ... | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 ... 763 |  Sled. »

Članak iz oblasti
Ocena: 3.5 | Komentari: 1

Antikoagulansi

antikoagulansi
Pojačano neželjeno zgrušavanje krvi karakteristika je tromboza i embolija. Jednom rečju takva stanja nazivamo tromboembolijska stanja. Embolusi su u 80-90% srčanog porekla. Najčešće su u pitanju srčane mane, infarkt miokarda, primarne miokardiopatije, ugrađene veštačke valvule, srčane i arterijske aneurizme. Embolije se često javljaju kod poremećaja srčanog ritma, naročito kod fibrilacije pretkomora. Tromboze nastaju usled povećanja ateromatoznog plaka i nadovezanog tromba i češće se javljaju kod dehidratacije, hipotenzije, infektivnih bolesti, karcinoma, disproteinemije, diseminovane intravaskularne koagulacije i drugoih patoloških stanja. Hiperkoagulabilnost se javlja kao posledica trombocitoze, nakon hirurških operacija, zbog povreda, blokade arterija i vena, infekcija, zloćudnih tumora, tokom trudnoće ili zbog korišćenja oralnih kontraceptiva.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.15 | Komentari: 0

Antagonisti cisteinil - leukotrienskih receptora

antagonisti-cisteinil-leukotrienskih-receptora
Antagonisti leukotrienskih receptora su noviji lekovi za prevenciju napada astme. Anatagonisti cisteinil-leukotrienskih receptora sprečavaju pojavu aspirinske astme, inhibiraju astmu izazvanu naporom i smanjuju i rani i kasni odgovor bronhijalnog stabla na inhalirani alergen. Svi leukotrieni deluju na isti tip cisteinil-leukotrienskog receptora velikog afiniteta. Ovi lekovi relaksiraju glatke mišiće disajnih puteva u blagim oblicima astme. Ovi lekovi, takođe, smanjuju eozinofiliju sputuma, mada do sada nije bilo jasnih dokaza da utiču na inflamatorni proces koji postoji u hroničnoj astmi. U ovu grupu lekova spadaju montelukast i zafirlukast. Primenjuju se oralno.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.68 | Komentari: 0

Ostali lekovi u terapiji bolesti srca

ostali-lekovi-u-terapiji-bolesti-srca
U ostale preparate za lečenje bolesti srca spadaju alprostandil, trimetazidin, kreatinol, fosfokreatin, fruktoza 1,6-difosfat, ubidekarenon, adenozin, tiracizin, tedisamil i akadezin. Alprostandil je lek koji se koristi kod urođenog otvorenog duktusa arteriozusa, a trimetazidin  kardioprotektivni lijek.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.27 | Komentari: 0

Kardiotonički glikozidi

kardiotonički-glikozidi
Kongestivna srčana slabost (kongestivna srčana insuficijencija) podrazumeva da su jedna ili druga komora nesposobne da istisnu celu količinu ulivene krvi. To ima za posledicu povećanje pritiska u pretkomorama i venskom sistemu iza insuficijentne komore. Nastaje porast sistemskog,venskog i kapilarnog pritiska, sa transudacijom tečnosti u intersticijalni prostor. Dispneja (poremećaj disanja) je svakako prvi i osnovni znak, a javlja se kao posledica povećanog napora pri disanju. U početnoj fazi javlja se samo tokom fizičke aktivnosti, a kasnije postaje prisutna i u mirovanju. Ortopnea-dispneja u ležećem položaju, nastaje zbog prelaženja tečnosti iz abdomena i donjih ekstermiteta u grudni koš. Bolesnici zapažaju da se u toku noći, pokušavajući da spavaju na niskom jastuku, bude sa osećajem kratkog daha, nedostatka vazduha i kašljem. Paroksizmalna noćna dispneja-napadi kratkog disanja i kašlja koji se javljaju noću, bude bolesnika iz sna. Dok se obična ortopnea  gubi kada bolesnik sedne sa spuštenim nogama, u ovom slučaju kašalj i sviranje u grudima perzistiraju i u ovom položaju. Zamor, slabost, smanjenje tolerancije napora su česti simptomi. Takođe, javljaju se anoreksija, mučnina, povraćanje, tup bol u predelu jetre. Kod starijih pacijenata usled slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije, pamćenja, glavobolje, nesanice. Nesanici doprinosi i učestalo noćno mokrenje.
 
Članak iz oblasti
Ocena: 3.79 | Komentari: 0

Antagonisti angiotenzina II

antagonisti-angiotenzina-ii
Antagonisti angiotenzina II tj. blokatori receptora angiotenzina II je grupa lekova koja utiče na renin-angiotenzin sistem. Koriste se u lečenju hipertenzije, dijabetičke nefropatije i kongestivne insuficijencije srca.

Postoje dva tipa receptora angiotenzina II - AT1 i AT2 receptori. AT1 receptori smešteni su na krvnim sudovima, miokardu, bubrezima, u nadbubrežnoj žlezdi i u mozgu. Stimulacija AT1 receptora izaziva sužavanje krvnih sudova, reapsorpciju natrijuma u bubrezima, oslobađanje aldosterona, remodeliranje mišića krvnih sudova, stimulaciju centralnog i perifernog simpatičkog dejstva. Sve to povećava volumen krvne tečnosti i krvni pritisak. Jasno je da će blokadom ovih receptora doći do pada krvnog volumena i pada krvnog pritiska. S druge strane AT2 receptori nalaze se u srži nadbubrežne žlezde, materici, u tkivu fetusa i verovatno igraju ulogu u razvoju fetusa i nisu bitnije uključeni u kontrolu krvnog pritiska. 
 
« Pret. | 1 ... | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 ... 763 |  Sled. »

Vesti:

Stvari koje nikada ni sa kim ne smete da delite

Znate li da neke stvari ne smete da delite sa drugima? Reč je o onim stvarima koje dolaze u dodir s osetljivim mestima tela pa bi lako mogle prenos...

Lekar iz Srbije pokrenuo revoluciju u reproduktivnoj medicini

Lekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o...

Simpozijum „Tumori uva i temporalne kosti“

Na portalu www.stetoskop.info možete pratiti sve objave i aktuelnosti iz oblasti medicine vezane za održavanje kongresa i simpozijuma u zemlji i reg...

Svetski dan borbe protiv side: U Srbiji sve više zaraženih

Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine. ...

Stomatološka ordinacija Grin Dental Care

Stomatološka ordinacija  Grin Dental Care, osnovana 2012. godin...