POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Alternativna medicina  (2)

Lekari saradnici

    dr Bogdan Pinterović
    farmaceut Iva Cvetković
    dr Nina Milovanovic
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
    dr Tijana Milenković
Pitanje iz oblasti Alternativna medicina | Odgovoreno: 31.01.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #149906

Poštovani, 
stalno imam problem sa padom imuniteta. Pokušala sam sa mnogim suplementima iz apoteka ali imam utisak da mi ne pomažu, a umorna sam od njihove upotrebe. Molim vas za neki savet i preporuku nekog prirodnog leka.

Hvala

Poštovana,
pokušajte da ojačate svoj imunitet na prirodan način. Imunitet možete poboljšati zdravom i raznovrsnom ishranom sa puno voća i povrća, kao i redovnim umerenim fizičkim aktivnostima. Pijte puno tečnosti. Ne zaboravite da je dovoljan unos proteina takođe neophodan za zdravo funkcionisanje organizma, zato ne izbegavajte meso. Od suplemenata možete redovno uzimati vitamine od kojih su najbitniji vitamin A, vitamin C i vitamin E, u prvom redu C. Međutim, možda bi multivitaminski preparati bili od veće koristi, probajte sa dražejom protektina ili oligogala jednom dnevno.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Alternativna medicina | Odgovoreno: 31.01.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #150193

Šta može da se desi ako zdrav čovek popije pet kapsula durofilina 125 mg?

Poštovana,
ozbiljni simptomi predoziranja kod odraslih mogu se javiti kada se prekorači doza od 3 grama (40 mg/kg kod dece). Do smrtnog ishoda kod odraslih pacijenata može doći već pri primeni doze od 4, 5 grama (60 mg/kg kod dece) mada su generalno ove doze veće.
Kod oblika leka sa produženim oslobađanjem ozbiljni simptomi predoziranja mogu se javiti i 12 sati nakon unosa prekomerne doze.
Znaci i simptomi: gastrointestinalni poremećaji - mučnina, povraćanje (često veoma intezivno), epigastrični bol i hematemeza. Takodje, može se javiti pankreatitis ukoliko je abdominalni bol perzistentan. Neurološki poremećaji - nemir, hipertonija, hiperrefleksija i konvulzije. U težim slučajevima može doći do razvoja kome. Kardiovaskularni poremećaji - sinusne tahikardije se često javljaju. Mogu uslediti nepravilni otkucaji, supraventrikularne i ventrikularne tahikardije. Metabolički poremećaji - hipokalemija (koja se javlja usled prelaska kalijuma iz plazme u ćelije) je česta, može biti teška i brzo se razviti. Takođe se mogu javiti hiperglikemija, hipomagnezemija i metabolička acidoza, kao i rabdomioliza.
mogu se pojaviti i: glavobolja, mučnina, povraćanje, nesanica, hipotenzija, tahikardija, aritmije (najčešće supraventrikularne tahiaritmije), hipokalemija, konvulzije, dehidratacija i koma.
Masivno predoziranje može rezultirati inhibicijom srčane funkcije, cirkulatornim i respiratornim oštećenjem.
Ukoliko znate nekoga ko je uzeo veliku dozu leka durofilina, prva pomoć bi bila izazivanje povraćanja nakon čega bi trebalo osobu hitno odvesti lekaru.
Imajte u vidu da se predoziranje lekom javlja uglavnom ukoliko se više tableta uzme odjednom ili u kratkom vremenskom periodu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži: