Ocenite:
  • 38
(2.68 / 38)

Akutni mastoiditis

Akutni mastoiditis je akutno gnojno zapaljenje sluznice i kosti mastoidnog nastavka. Danas je veoma retko oboljenje zahvaljujući upotrebi antibiotika.

Uzrok nastanka

Nedovoljno ili nepravilno lečen akutni otitis može da dovede do nastanka akutnog mastoiditisa. Veliko značenje ima dijabetes i starosno doba bolsnika.

Klinička slika

Subjektivni znaci - u toku druge ili treće nedelje ponovo se javlja bol različitog intenziteta, koji se pojačava i širi iza uva. Bol je često praćen glavoboljom, koja  je noću jače izražena.

Funkcijski znaci - postoji nagluvost sprovodnog tipa, različitiog intenziteta.

Objektivni znaci - u početku bolesti inspekcijom se u predelu mastoida ne vide nikakve promene. U slučajevima eksteriorizacije retroaurikularna brazda je zbrisana, a ušna školjka je pomerena prema napred i odstoji od podloge. Palpacijski postoji osetljivost na vrhu mastoida i planumu mastoideumu.

Opšti simptomi - postoji povišena temperatura, najčešće se kreće između 38-38,5°C. Puls je ubrzan. Ponekad kod dece postoje gastrički poremećaji.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, otoskopskog nalaza (u spoljašnjem slušnom kanalu se može naći eksudat, i vidi se crvena i zadebljala bubna opna sa perforacijom na različitim mestima), radiografije mastoida po Schuller-u.

Lečenje

Lečenje akutnog mastoiditisa je na prvom mestu hirurško. Ono se sastoji u sistemskom otvaranju svih obolelih ćelija mastoida i stvaranju od istih jedne jedinstvene šupljine. Ubrzo posle ovog zapaljenski proces se smiruje, bubna opna zarasta. Kao dopunska terapija se primenjuju sulfonamidi.

 Komentari: 2 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar