Ocenite članak:
  • 177
(2.87 / 177)

Akupunktura pomaže kod oplodnje


akupunktura-pomaže-kod-oplodnje

Novo istraživanje pokazuje da akupunktura, ali samo u vreme prenosa embriona, može uveliko povećati verovatnoću da će postupak veštake oplodnje biti uspešan.

Tim istraživača s britanskog Univerziteta Southampton i bolnice iz istoimenog grada Princess Anne, pokazao je da se podvrgavanjem akupunkturi u vreme prenosa embriona dostiže procenat živorođene dece od 35%.

To govori u korist akupunkture, budući da je procenat živorođene dece koja se začnu veštačkom oplodnjom bez akupunkture, tek 22%. Voditelj istraživanja Ying Cheong, sa katedre za reprodukciju spomenutog Univerziteta, rekao je da je ovo otkriće dobra vest.

"Pomaže li akupunktura ženama da rode živo dete ili ne, kontraverzno je pitanje i mišljenja o tome su podeljena. Pokazali smo da akupunktura, obavljena u pravom stadijumu, može imati značajan efekat. Žena koja se podvrgne tome ima znatno veću verovatnoći da će roditi živo dete, od žene koja nije bila na akupunkturi", zaključio je.

Ali, istraživanje je otkrilo i da je vreme u kojem se akupunktura obavi, takođe važno, budući da akupunktura koja se obavila u danima nakon prenosa embriona nije popravila verovatnoću za uspešnu trudnoću.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru