Akupunktura

Akupunktura se bazira na učenju da je čovek, kao uostalom i sve živo, ispunjen životnom energijom, koja kruži našim telom određenim putevima ili meridijanima. Nesmetani tok vitalne energije preduslov je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma.

1 | 2 |  Sled. »

Članak iz oblasti Akupunktura
Ocena: 2.75 | Komentari: 1
Piše: dr Dragan Zlatanović

Akupunkturni tretman

akupunkturni-tretman
Nakon evidentiranog problema, prvi  korak u terapiji je odabir akupunkturnog kanala, bilo da se radi o lokalnoj ili sistemskoj bolesti. Zatim se određuje koliko će trebati tretmana, i kada se tretman treba ponoviti.
 
Članak iz oblasti Akupunktura
Ocena: 2.99 | Komentari: 1
Piše: dr Dragan Zlatanović

Aurikularna (ušna) akupunktura

aurikularna-ušna-akupunktura
Dok telesna akupunktura koristi dijagnozu pomoću pulsa i jezika, aurikularna dijagnoza otkriva i najmanje probleme na telu posmatranjem delova uva koji su izmenjene boje, osetljivi, ljušte se ili imaju povećanu provodljivost kože. Kod ušne akupunkture postoji tačan raspored tačaka baziran na konceptu okrenutog fetusa. Glava je locirana na dnu uva, stopala na vrhu, a telo između.

 
Članak iz oblasti Akupunktura
Ocena: 2.74 | Komentari: 2
Piše: dr Dragan Zlatanović

Dijagnoza u akupunkturi

dijagnoza-u-akupunkturi
Pre početka lečenja akupunkturom pacijent se podvrgava informativnom razgovoru o zdravstvenim problemima, a potom i specifičnom pregledu tela, kako bi se postavila ispravna dijagnoza.

 
Članak iz oblasti Akupunktura
Ocena: 2.92 | Komentari: 5
Piše: dr Dragan Zlatanović

Koje bolesti leči akupunktura?

koje-bolesti-leči-akupunktura
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) 1979. godine, preporučila je više od 50 bolesti za lečenje akupunkturom, a akupunkturnu iglu je 1996. američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) preporučila kao siguran medicinski instrument.

 
Članak iz oblasti Akupunktura
Ocena: 2.76 | Komentari: 1
Piše: dr Dragan Zlatanović

Principi akupunkture

principi-akupunkture
Fenomen akupunkture objašnjava se istočnjačkim filozofijama kao što su yin i yang, tao i zen. Yin princip je ženski, negativan, hladan, mekan, mesečev. Yang princip je muški, pozitivan, topao, tvrd, sunčev. Yin i yang su povezani i stalno se smenjuju. Fizičke manifestacije su odraz yin i yanga.

 
1 | 2 |  Sled. »

Vesti:

Akupunktura pomaže kod oplodnje

Novo istraživanje pokazuje da akupunktura, ali samo u vreme prenosa embriona, može uveliko povećati verovatnoću da će postupak veštake oplodnje ...

Akupunkturom protiv glavobolje

Akupunktura, koja se u kineskoj medicini koristi više od 2.000 godina, može da olakša patnje ljudi koji boluju od hronične glavobolje, zaključak ...

Akupunkturom do bržeg oporavka

Istraživanja pokazuju da se podvrgavanjem akupunkturi u postoperativnom razdoblju postiže brži oporavak, uz manji broj tegoba. Uspešna je bez obzi...

Akupunktura protiv bolova u leđima

Za uklanjanje i ublažavanje bolova u donjem delu leđa lažna i prava akupunktura delovale su jednako dobro. A obe su bile efikasnije od standardne t...